Diep kijken
Gelijkmoedigheid
Diep kijken
Een belangrijk deel van de basis in de Miksang benadering van fotografie is diep kijken naar hetzelfde. Voorbij je snelle denkgeest kan je kijken naar de wereld vanuit gelijkmoedigheid en gelijkheid, en open staan voor de doorgaande verandering van 'hetzelfde'.
'Saai' bestaat niet meer!
Je kijkt opnieuw en opnieuw en ontdekt zowel de onveranderlijke kwaliteiten - de isheid van de dingen die altijd aanwezig zijn- roosheid, stoelheid, sneeuwheid, waterheid. Dat.
Nieuwe vertrouwdheid en je nieuwe normaal
Nu je je vertrouwdheid met je directe omgeving hebt opgelost - slaapwandelen - en meer ziet ontwikkel je een nieuwe vertrouwdheid: de onzekerheid van open staan en onbevangen kijken en geen idee hebben wat en wanneer je geraakt zien ervaart. Het plezier van geraakt zien heb je al ervaren en die ken je! Je leunt vol-ledig, vol & ledig, in het niet-weten en het plezier van vrij en onbevangen kijken.
Voordat ik met Miksang Fotografie kennismaakte fotografeerde ik zoals het geleerd had op de kunstacademie en de fotografie-opleiding: veel foto's maken en op goed geluk een paar gelukte foto's uitzoeken. MIjn fotografie projecten begonnen met een idee en dit werkte ik conceptueel uit. Dan ging ik op zoek. Iedere fotoserie onderbouwde ik met een 'solide' concept. Het proces van creatief fotograferen was hier een mengeling van op zoek gaan en spontane ingevingen onderweg. Hier werd ik op den duur moe en moedeloos van en raakte mijn inspiratie geleidelijk kwijt.
In 2006 maakte ik kennis met Miksang Fotografie en werd op slag verliefd! Ik begreep onmiddellijk hoe mijn ervaringen van fotografie, kunst, mindfulness-meditatie en boeddhisme bijeenkwamen op een toegankelijke en poëtische manier. Ook was er de schok dat ik niet zo makkelijk in mijn hleder zien kon landen; in het 1e jaar herkende ik mijn flits van waarneming moeizaam, door het vele denken. Vaak liep ik hopeloos te zoeken, vooral in mezelf ;-) In de eerste jaren liep ik letterlijk vaak terug omdat ik mijn flits in vertraging herkende.
Nu ervaar ik een doorgaande verliefdheid op mijn alledaagse wereld. Iedere dag ontdek ik opnieuw de natuurlijke schoonheid die altijd en reeds aanwezig is, in mijn alledaags leven. Ook als ik denk dat ik geen zin heb om te fotograferen, of niet in de stemming ben of geen zin in het weer heb - te koud, te nat, te heet, of vastgeplakt aan een beeldscherm. Mijn reactieve denken en mijn snelle denken is flink gekalmeerd met de beoefening van Miksang. Rustig kijken en oprecht kunnen fotograferen op eenvoudige wijze is me niet aankomen waaien!
Keer op keer kijk ik en steeds vaker ervaar ik moeiteloos de rijkdom van mijn visuele omgeving - het komt me tegemoet, thuis en waar ik ook maar ben. Onverwacht en uit het niets. Ik ervaar vreugdevolle verbinding, afgestemd in het hier en nu. Bevrijd van hard werken en zoeken naar 'mooie foto's', bevrijd van dramatische voor- en nabewerking. Vanuit innerlijke kalmte en gelijkmoedigheid herken ik mijn geraakt zien en kijk ik met waardering langer, keer op keer naar hetzelfde. Dit is mijn nieuwe normaal.
Je kijkt keer op keer naar hetzelfde: zonder er meteen iets van vinden, vrij van het indelen in 'leuk' of 'niet leuk' ontdek je nieuwe kwaliteiten
Jezelf beter leren kennen
Saai bestaat niet meer!
Deel 1 - Miksang Motief in je huis
Deel 2 & 3 - Miksang Motief uitzicht
Praktisch
👉 3 modules met videolessen over 'Motief' en Miksang Motief, met een introductie en een fotopresentatie staan voor je klaar in de online leeromgeving.
👉 3x live foto- en ervaringsbesprekingen
Na iedere foto-opdracht heb je 2 weken de tijd om te oefenen en fotograferen, en voor Motief deel 2 staat er 1 week voor.
Duur van deze online Miksang training: 5 weken. Na iedere instructie met de bijbehorende foto-opdracht heb je twee weken de tijd om te oefenen en fotograferen.
‘’Om de zee werkelijk goed te schilderen, is het nodig om er elk uur van de dag op dezelfde plek naar te kijken". ~ Claude Monet
Start
Zelfstandig online
Fotobespreking
Maandagavond 19.30 uur
Je verschuift: van resultaatgericht met de foto bezig zijn naar open en zuiver waarnemen en genieten van je geraakt zien. Je traint onbevangen kijken, en gaat meer zien.
En je voelt wat je ervaart als 'fris' zien, wat resoneert vanuit de alledaagse schoonheid: jouw flits van waarneming.
Fris zien merk je op en laat je toe.
Nu je meer beschikbaar bent is het volume van de flits veranderlijk; van luid en duidelijk tot fluisterend. In deze verdieping cursus train je het opmerken en het toelaten wat je keer op keer ziet.
Je leert de mechanismen van kijken en zien: over zuivere waarneming en hoe je eigen denkgeest en jouw redenerend denken obstakels opwerpt.
Kalmte tijdens het proces van waarneming is nodig om te herkennen wanneer je in opwinding of in verveling terechtkomt, of in het beredeneren van je waarneming. Je ontwikkelt vertrouwen in je directe waarnemingen, en als oefenende leer je meer over jezelf.
Innerlijke stilte heb je nodig om je waarneming te begrijpen en tijdens het fotograferen. Je leert leunen in het niet-weten. Je ontwikkelt een open kalme geest door het werken met intenties en met de aanvullende instructies voor de foto-opdrachten, en tijdens het fotograferen met de Miksang Methode.
Na aanmelding krijg je toegang tot de online leeromgeving van de Miksang Academy. Je kunt deze gebruiken via je computer, laptop of smartphone met de app 'Huddle'.
• Start direct: Begin met de introductielezing en fotopresentatie als voorbereiding.
• Eerste sessie: Je krijgt videolessen over waarneming waarin Hèlen je stap voor stap begeleidt met visuele oefeningen, je eerste foto-opdracht, het selecteren van je foto's en hoe je deze instuurt voor de live fotobespreking.
• Vervolgopdrachten: De videolessen voor de 2e en 3e foto-opdracht staan na elke fotobespreking klaar, inclusief uitleg en visuele oefeningen.
De videolessen zijn afkomstig uit eerdere live Zoom-lessen en vormen een beproefd onderdeel van de eerste versie van de online training. Bij elke opdracht zie je duidelijke voorbeelden en krijg je begeleidende instructies voordat je zelf op pad gaat.
Huddle is een online platform waar je toegang hebt tot de leeromgeving voor Miksang en de Miksang Community. Hier leer je alles over Miksang fotografie.
Je kunt de opdrachten volgen wanneer het jou uitkomt, via je telefoon (met de Huddle app) of via onze website op je laptop, desktop of iPad.
De opdrachten stuur je in met www.wetransfer.com
Deze website heeft een gratis service en hiervoor hoef je je dus niet aan te melden of te betalen.
Je kunt de training volgen met elke camera, zolang je deze op half-automatisch kunt instellen. Voor de eerste opdracht kun je helemaal automatisch beginnen. Daarna gebruik je de Av-stand (Aperture Value), de diafragmavoorkeur waarmee je de scherptediepte bepaalt.
In Miksang Fotografie draait het erom dat jouw foto laat zien hoe jij jouw waarneming hebt ervaren. Het enige wat je hiervoor fototechnisch echt hoeft te leren, is hoe je het diafragma instelt. Dit wordt tijdens de training eenvoudig en stap voor stap uitgelegd.
• Gebruik je een smartphone?
De eerste opdracht kun je prima met je smartphone doen. Daarna is het aan te raden om een camera te gebruiken. Heb je (nog) geen camera? Overweeg er een te lenen of vraag Hèlen om advies over een geschikte camera als je van plan bent er één aan te schaffen. Met een camera kan je in Deel 2 & deel 3 je waarneming nog beter vastleggen op de manier zoals jij deze zag.
Een digitale camera met een allround zoomlens waarbij het mogelijk is half-automatisch te fotograferen is aan te bevelen. Een lens met een vast brandpunt afstand, waar je niet mee kan inzoomen is niet aan te raden.
Een compact camera met redelijke zoom en waar een macrofunctie op zit (zie het icoontje van een bloemetje) is helemaal prima.
Let op: een speciale macrolens voor bij een systeem camera of spiegelreflex camera is niet geschikt voor deze workshop.
Twijfel je hierover? Aarzel niet om contact op te nemen!
Nee hoor, je kan zo instappen en al doende ervaar je mindful kijken en meditatief zien. Dit zijn ervaringen die je van nature al kent, maar nu bewuster gaat ervaren. Als je hier al wel ervaring in hebt, dan zal dit een verdieping van jouw mindfulness meditatie geven.
De Miksang training is ingericht voor een digitale camera waarmee je de scherptediepte kan instellen. Natuurlijk kan je de online training helemaal volgen met de camera van je smartphone/mobiele telefoon, maar niet alle modules en gedeeltes uit de foto-besprekingen zijn dan voor jou van toepassing.
Als je ervoor kiest om met de smartphone mee te doen weet dan dat je bepaalde delen van de bespreking niet van toepassing zijn voor jou omdat bijvoorbeeld de scherptediepte en sluitertijd op een smartphone heel anders werkt als op een camera.
Scherptediepte is één van basiselementen van de techniek van fotografie die je gaat leren op eenvoudige en praktische wijze, en ook bespreken in Miksang en dit is meteen de belangrijkste!
Deze worden live besproken met Zoom op een maandag-, dinsdag of vrijdagavond. Van 19.30 - 21.30 uur, afhankelijk hoeveel deelnemers er zijn.
De tijdsinvestering is afhankelijk per persoon, maar hier is een overzicht.
• Miksang lezing: bestaat uit 5 modules met 14 korte video's en duurt in totaal ongeveer 1,5 uur.
• De 'Zelf aan de slag met Miksang': Bevat 8 modules met 22+ video' s. De tijdsduur hangt af van jouw tempo. Het is aan te raden de visuele oefeningen en de foto-opdracht op dezelfde dag te doen, waarvoor je een ochtend of middag kunt uittrekken. Maar je kunt het ook over meerdere dagdelen verspreiden.
• Planning; Ieder deel vindt om de week plaats. Dit geeft je de ruimte om de videolessen, de visuele oefeningen en de foto-opdrachten in je eigen tempo te doen en na iedere fotobespreking je ervaringen te laten bezinken.
• Totale duur: De training beslaat in totaal 6 weken.
• Toegang: Je hebt één jaar toegang tot de training.
Nee, je hebt niet persé fotografie-ervaring nodig.
Na de eerste fotobespreking volgt een uitleg over het nut en de functie van het instellen van de scherptediepte met de Av (of A) instelling.
De rest van de training gaat over het synchroniseren van jouw ogen, geest en hart, en hoe je deze ervaring zo eenvoudig mogelijk uitdrukt met de camera.
In de Miksang benadering van fotografie krijg je op eenvoudige wijze scherptediepte uitgelegd, en al doende krijg je dit snel onder de knie.